جنبه‌های اقتصادی صنعت دامپروری رویش گاو و گاومیش به حیث ایجاد شیر و گوشت حائز اهمیت هست و از آنجا که در کشور‌ایران میلیون‌ها رأس گاو و گاومیش هر ساله میلیون‌ها بدن شیر و گوشت ساخت می کنند لذا این صنعت بنا بر عارضه ها متفاوت که یکی از مهم ترین آن سقط‌جنین دام هست هرسال متحمل زیان‌های هنگفت اقتصادی می‌گردد (1) . هر سقط به مفهوم زیان و خسارت به دامدار است، به این ترتیب بایستی عارضه ها سقط دام معلوم شود و راهکارهای مطلوب اتخاذ و اقدامات اضطراری جهت پیشگیری انجام گیرد . عامل ها عفونی معمولاً از دلایل رایج سقط‌جنین در گاو و گاومیش شناخته می‌شوند (1،8، 11، 15، 18 و 26) ولیکن عوامل مختلف دیگری مانند ناهنجاری‌های ژنتیکی، استرس گرمائی، مواد سمی، عوامل قارچی و بیماری‌های مقاربتی گاو و گاومیش نیز منجر سقط شده‌اند لذا از مهمترین این دست اندرکاران می‌توان بیماریزایی ویروسی و باکتریائی را ذکر کرد ولیکن در بعضا از موردها گزینش علت سقط در کشور‌ایران براثر بروسلا­آبورتوس بصورت مستقر بکرات گزارش ‌شده هست (1،3، 4 و 5) . کارشناسان و متخصص ها امور دامی بر این عقیده هستند که بروسلا آبورتوس از مورد ها حساس سقط‌جنین در سه ماه انتها آبستنی دام محسوب می گردد (1، 17 و 24) . در اکنون حاضر داده ها یه خرده در زمینه بقیه علل سقط‌جنین گزارش‌شده است . هدف با اهمیت از این نظارت آشنایی کارداران عفونی مؤثری می باشد که منجر سقط‌جنین در دام‌های توأم گله شده هست . بررسی سرمی در مسئله اسهال ویروسی، رینوتراکئیت عفونی گاو، زبان آبی‌رنگ و توکسوپلاسما گوندئی بویژه در رابطه با آلودگی‌های عفونی و به طور همزمان در گله­ئی توأم در فارم پرورشی در اطراف استان شمال ایران انجام شد . 
مواد 
و روشها 
تعداد نمونه و اطلاعات گله: تحلیل گله پرورشی در محیط یکی از استان‌های شمالی مرزوبوم (با میانگین رطوبت و دمای بیش از 50% و30 مرتبه سلسیوس) که مشتمل بر چهل‌وسه رأس گاو دورگه و ساکن در سنین در میان پنج ماه الی هشت سال و تعداد چهل‌وهفت گاومیش که از 5/2 ماه تا آبادی سال سن داشتند و با مشکل سقط مواجه بودند در ارتفاع یک زمان سقط چهره گرفت . در سال 91 از فروددین ماه الی تیرماه تعداد سه گاو و هفت گاومیش دچار سقط بودند و جنین آن ها زنده متولد نشده بود و در سال 90 از مهر الی آذرماه تعداد سه گاو و پنج گاومیش در همان فارم مبتلا سقط شده بودند . ضروری بذکر می باشد که شدت سقط از فروردین‌ماه آغاز و نقط ی اوج آن در اردیبهشت و خرداد سال 91 بود و این رخداد در طول سه ماه انتها آبستنی دام‌ها رخداد افتاده بود . حتمی بذکر است که سقط‌جنین در دام‌های گله توأم (گاو و گاومیش) یک خلل پایدار در ماه‌های تیر الی شهریور بود . در طول این مقطع تعداد سه گاو و هفت گاومیش دچار سقط گردیده بودند و همچنین در ارتفاع دیماه و بهمن سال قبل نیز تعداد سه گاو و پنج گاومیش بطور همزمان دچار نقص‌ سقط شده بودند که علت سقط موضوع ارزیابی قرارنگرفته و مشخص نشده بود . مدت سقط دام‌ها در تیرماه و شدت آن در ماه‌های مرداد و شهریور ثبت‌شده بود . وقوع سقط‌جنین در سه ماه پایان آبستنی دام گزارش‌شده بود . گله در آبان ماه سال 90 نیز علیه دو بیماری ویروسی سپتی سمی هموراژی و تب برفکی واکسینه گردیده بودند . گله بشکل آزاد در سالن‌های مفروش شده از سیمان نگهداری می‌شدند و با علوفه سبز، گندم، سیلو علف خشک،کنجاله پنبه‌دانه، ملاس اوره تغذیه‌شده و از آب جدید چاه به کار گیری می‌کردند . در موضوع مدیریت گله هم داده ها اضطراری از آن واحد پرورشی اخذ گردید . 

روش‌های آزمایشگاهی: در سال نود (از تیر الی شهریورماه) بدون در نظر به دست آوردن سن، نژاد و شرایط فیزیولوژیکی دام از سیاهرگ گردنی دام خون بمیزان 3- 5 میلی‌لیتر گرفته شد و پس از جداسازی سرم­های آن در دمای 20- جايگاه جهت تست محافظت شدند و بترتیب با یاری کیت‌های الایزا پایین با میزان حساسیت و منحصر به فرد بودن بیش از 93% براساس دستورالعمل آن، وجود آنتی‌بادی درمقابل بروسلا­آبورتوس، بیماری رینوتراکئیت تنفسی گاو، لهجه آبی، توکسو پلاسما و اسهال ویروسی قضیه تست قرارگرفته شدند . 

(Brucellosis Serum X2 Ab test kit; IDEXX, USA), IBR (CHEKIT Trachitest Serum kit; IDEXX, USA), BTV (Blue Tongue Virus Ab serum test kit; VMRD, Pullman, USA), T . 
gondii (Toxoplasmosis, Latex Agglutination Test - Fortress Diagnostics, UK), (BVDV Ag/ Serum Plus test kit - IDEXX, USA), 
جهت تائید سرم­های مثبت هر نمونه سرمی دام‌های سقط کرده دوبار موضوع آنالیز و نظارت قرارگرفتند در تست الایزا در قضیه رینوتراکئیت عفونی، گویش آبی رنگ و بروسلا­آبورتوس توکسوپلاسما گوندئی وجود آنتی‌بادی­های IgM و IgG معین شدند . 

تحلیل آماری: نظارت آماری در دام‌ها با کمک برنامه نرم‌افزاری 11- استتا(منبع؟) برحسب نوع دام، قابلیت و امکان سقط در طول دوره مطالعه (دام آبستن و یا سقط کرده)، سن دام فیس گرفت . گروه‌بندی گاوان برحسب سن (کمتر از 2، فی مابین 4-2 و بیش از 4 سال) و گاومیش‌ها (کمتر از3 و فی مابین 5-3 و بیش از 5 سال) انجام شد . آنالیز اولیه دام­هائی که تجربه یک‌بار سقط را داشتند جهت ارزیابی ارتباط بین سرم­های مثبت نسبت به عوامل گوناگون و اینکه در طول دوره مطالعه سقط‌جنین فیس گرفته‌شده یا این که نشده می‌باشد به کمک آزمون ظریف فیشر براساس شمارش سلول موردنظر کمتر از 5 در یکسری مجموعه قرارگرفتند . از امتحان ظریف فیشر جهت بررسی نسبت در میان گروه‌بندی سن دام، سرم­های مثبت در جنین‌های سقط شده، تاریخچه سقط در طول عصر مطالعه جهت عارضه ها یکسان به کار گیری شد . در آغاز نسبت در میان سرم مثبت و سقط‌جنین دام آنالیز شد و آن‌گاه آنالیز اکثر در قضیه متغیرهای قابل توصیف بین سقط‌های نخستین و بعدی براساس عفونت دوباره و یا این که عفونت‌هائی که براثر تضعیف سیستم ایمنی بوده هست فیس گرفت . جهت تعیین نسبت در میان سقط‌جنین‌های اخیر دام و سرم­های مثبت در برابر عوامل قضیه مطالعه و نیز برای محاسبه سابقه سقط قبلی، از جور رگرسیون منطقی با توجه به مقدار کم نمونه (تعداد43 گاو، 47 گاومیش) و تعداد محدود رخدادها (بترتیب در گاو و گاومیش 3و 7 مسئله سقط‌جنین) استفاده شد . 

نتایج 

تعداد هر مدل دام سقط کرده در ارتفاع عصر ارزیابی پنج رأس که یکسری بار آبستنی را تجربه کرده و نیمی از آن ها گاومیش­هائی بودند که سوابق سقط داشتن دو بر روی چهار رأس گاومیش­هائی که برای بار دیگر تجربه سقط داشتند مطالعه رخ گرفت این دام‌ها در برابر رینو تراکئیت عفونی گاو و بروسلا­آبورتوس دارنده سرم مثبت بودند . حال آنکه یک گاومیش سومی سقط‌جنین را تجربه داشت و در برابر بیماری رینوتراکئیت گاوی، زبان آبی و بروسلا­آبورتوس دارنده سرم مثبت و در برابر ویروس اسهال گاوی هم دارای عفونت استوار بود و مشخص گردید که ممکن هست دام‌ها با اولین سقط بطور دایم کثیف به اسهال ویروسی گاو بشوند (جدول 1) . در این نظارت و براساس محاسبه نخستین جنین‌های سقط شده، در هردو نوع دام داشتن سرم مثبت در مقابل بیماری ویروسی گویش آبی نسبت قابل‌توجهی وجود داشت (017/P= ) . 

اندازه سقط درگاو سرم مثبت در برابر عامل ها عفونی مختلف به طور قابل‌توجهی ارتقا داشت )36/0 .(P=حال آنکه در گاومیش این نسبت قابل‌ملاحظه فقدان (078/0=P) و در جدول 2 ارائه گردیده میباشد . 

سرم مثبت در برابر بروسلا­آبورتوس (25/6 ،7/66 و 8/53%، 001/0=P) در گاومیش­های بزرگتر از پنج سال دارنده سرم مثبت در برابر ویروس لهجه آبی‌رنگ (1/23%، 018/0= P)، و در برابرعوامل عفونی مختلف (3/6، 50، 8/53 و %006/0=P) که با سن نسبت قابل مراعات وجود داشت در حالی که چنین نسبت مهمی در سرم مثبت­ها در برابر هر ادله عفونی جود ندارد . در زمینه بروسلا­آبورتوس میزان شیوع 767/0= Pبرای ویروس اسهال گاوی 1P=، لهجه آبی رنگ 126/0P= و دررینوتراکئیت گاوی 152/0P= و در گاوها میزان شیوع در برابر عوامل متفاوت عفونی 836 /0= P بود (جدول 3) . 

مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : گاومیش ,مثبت ,سقط‌جنین ,عفونی ,برابر ,بودند ,سرم­های مثبت ,برابر ویروس ,بروسلا­آبورتوس دارنده ,برابر عوامل ,ویروس اسهال
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

فیلم بازار Denise خانه سبز گلستان Kathy دخترونه سلام برمهدی بیزیم دکان پزشکی اطفال